Een goede goedkope website, kan dat?

Een goedkope website zal nooit even goed zijn als grote maatwerkprojecten. Maar dat wil niet zeggen dat je geen resultaten kan boeken met een beperkt budget.

Het woord goedkoop in de titel klinkt inderdaad... goedkoop. Iedereen kent de leuze 'goedkoop is duurkoop'.

Ons hoor je geenszins zeggen dat websites 'op een mager budget' beter zijn dan maatwerkwebsites die volledig van nul uitgedacht, ontworpen en gecodeerd worden. Zeker niet. Zij die beweren dat je voor een tiende van de prijs een beter eindresultaat zal halen, die zeveren natuurlijk. Maar sommige klanten hebben nu eenmaal een krap budget: ze hebben een jong bedrijf, ze zijn een kleine vzw of de website is voor hen een minder belangrijk kanaal, om welke reden dan ook.

De laatste jaren hebben we enkele projecten gedaan waar budget een heel belangrijke factor was. Bij grotere budgetten kan je het ontwikkelproces stap voor stap afwerken, met in elke fase een duidelijk doel. Bij projecten met een beperkt budget is dat moeilijker. Dat wil evenwel niet zeggen dat je bij projecten met een beperkt budget geen goede resultaten kan boeken. Het is voornamelijk een kwestie van prioriteiten stellen en besparen waar het kan.

Enkele tips om het budget te beperken:

1. Beperk het vergaderen

Je moet elkaar zeker één maal in levende lijve gezien hebben. Daarna kan je echter perfect van op afstand werken. In plaats van een vergadering in persoon, gebruik je dan Skype of een andere videodienst.

2. Gratis en open source software

De webtalen (HTML, CSS, Javascript) zijn sowieso allemaal gratis. De populairste online beheersystemen zijn eveneens gratis: WordPress, Joomla!, Drupal. Wij werken steeds met gratis websoftware.

3. Gratis typografie

De echte klassiekers binnen de typografie, die zijn betalend. Ook Adobe Typekit fonts zijn, via de omweg van de maandelijkse kost voor Adobe CS, eveneens betalend. Niettemin zijn er heel veel mooie gratis lettertypes beschikbaar. De bekendste verzamelplek voor gratis lettertypes vind je bij Google Fonts.

4. Gratis stockfoto's

Het ideale is dat je foto's door een professionele fotograaf laat trekken. Een optie om hierop te besparen is het gebruik van stockfoto's uit online bibliotheken. De bekendste bibliotheek hiervoor is Shutterstock. Maar het kan nog goedkoper: er zijn verschillende websites die gratis stockfoto's aanbieden en, hoewel er minder keuze is. 

5. Hergebruik

Bij elk webproject is er sprake van hergebruik. Geen enkel webproject begint van nul, behalve als je meneer Google of Amazon heet misschien. Hoe meer je hergebruikt, hoe sneller je een project kan opleveren en hoe lager het budget.

6. Gebruik een bestaand thema

Een thema is een visueel ontwerp dat je online kan aankopen. De bekendste marktplaats hiervoor is ThemeForest. Een thema kost maximaal 75€, meestal minder. Als je geluk hebt, vind je een thema dat volledig aansluit bij je noden.

Wanneer je alle bovenstaande tips combineert, dan kan je goedkoop een website laten maken. Dat is niet de beste website ter wereld. En je zal er waarschijnlijk geen prijzen mee winnen. Maar het is wel het beste wat je voor die prijs kan krijgen.